sábado, 11 de enero de 2014

Autotransplantament de moll d'os de malalts de crohn al Trueta.

L'Hospital Josep Trueta farà al gener el primer autotransplantament de moll d'os per malalts de crohn que no responen als tractaments. És una teràpia cel·lular revolucionària per estabilitzar la malaltia als pacients més complicats. Tot i això, no és una curació definitiva.

PAULA BRUJATS   02-12-2013 - 08:05 CET

                                     



Hospital Trueta - ICS

- (Hospital Trueta - ICS)
A Catalunya, n'és pioner l'Hospital Clínic de Barcelona i el Trueta serà el primer centre de fora la demarcació barcelonina en aplicar-la.
Els malalts de crohn, la majoria joves, pateixen inflamacions cròniques de l'intestí perquè no toleren els gèrmens de la flora intestinal.
En molts casos han de recórrer a la cirurgia per acabar amb aquesta inflamació. Però els metges alerten que hi ha pacients molt greus que són intractables, fins i tot operant.
Aquests casos greus són els que es poden sotmetre a un autotransplantament de moll d'os. S'extreuen les cèl·lules mare de la sang, es congelen, s'eliminen les immunes i les bones es tornen a administrar al pacient.
Això permet que el malalt torni a tolerar la flora intestinal i respongui contra els components que li provocaven la inflamació. No és una cura definitiva, però sí que fa com si la malaltia comencés de zero.
A l'Hospital Trueta ja han identificat un pacient que se'n pot beneficiar i el mes de gener, li faran el transplantament. Calculen que cada any se'n podran beneficiar un o dos malalts molt greus de crohn d'aquest hospital.
El responsable del servei de digestiu del Trueta, Xavier Aldeguer, diu que "no hi ha cap tractament més novedós a nivell internacional" pels malalts de crohn.
Els especialistes diuen que els resultats són esperançadors perquè un 80% dels trasplantats no tenen cap símptoma inflamatori després del procediment. Tot i això, el risc de mortalitat és d'un 5%.



No hay comentarios:

Publicar un comentario